Hygge itthon

Az utóbbi pár hónapban nagyon felkapták a dán hygge (ejtsd: hüge) szót, mely sokkal inkább egy érzést, mint konkrét fogalmat fejez ki. Nagyjából egy olyan lopott pillanatot ír le, mikor tökéletes nyugalmat érzünk, biztonságot és boldogságot. Nem véletlen, hogy gyakran az ünnepek meghitt légkörével kapcsolják össze. Miután mi elolvastuk Meik Wiking könyvét örömmel konstatáltuk, hogy tudat alatt milyen "jól" alkalmazzuk a hygge-t, viszont belátható, hogy ezt sokaknak egyáltalán nem könnyű. Itthon nyilván minden más mint a dánoknál, van ugyan telünk de havat egyre ritkábban látunk, a nappalok is hosszabbak mint északon, sok szempontból kevésbé vagyunk rákényszerítve a lelassulásra. Pedig - különösen az előttünk álló időszakban - érdemes tudatosan figyelni rá, mert egyébként a szervezetünknek is ez lenne a természetes, ráadásul jót teszünk vele a lelkünknek is. Íme egy tipikus hygge lista a mi gondolatainkkal kiegészítve:

df9b6d69b83e0d31eeff40193a227409.jpg

Gyertyák A könyv legalább egymilliószor leírja a gyertyák és a megfelelő fény használatának jelentőségét, és bár egy idő után picit unalmas, kénytelenek vagyunk egyet érteni vele. Nekünk sokat javít a hangulatunkon ha meggyújtunk egy gyertyát, még akkor is, ha az csak egy ici-pici teamécses. Milyen szerencse, hogy jön az advent, így aki eddig nem élt ezzel a szokással az is rengeteg termék közül válogathat, attól függően, hogy minden nap használná, egyszerre többet is, vagy csak hetente egyszer.Mi múlt héten szereztünk be a Tiger-ben egy olyan darabot, amin a 24 szám van felfestve, és minden nap csak annyit kell elégetni rajta, míg el nem éri a következő feliratot.

Jelen lenni No igen, nyilván ez a hygge egyik pillére, hiszen ha nem vagyunk jelen akkor hogyan is vehetnénk észre, hogy éppen egy OLYAN pillanatban vagyunk. Mi - mint azt egy korábbi bejegyzésemben is említettük már - eléggé hajlamosak vagyok elveszni a telefonomban, és bár nagyon igyekszünk, még mindig nem tudjuk teljesen kiiktatni az oda nem illő pillanatokban. Azt viszont már megtanultuk, hogy reggel csak azután nézzünk rá, hogy elkészültünk. Sokkal nyugodtabban és lágyabban indul a nap, ha az első fél-egy órában csak magunkra és a körülöttünk lévő zajokra figyelünk.

Önmagunk megjutalmazása
Na mi ebben speciel túl jók is vagyunk, de elég nehéz is nem annak lenni, mivel a Cafe Flore, a Monofu és a Cinnamon háromszögében lakunk. Ráadásul mindháromnak annyira más az atmoszférája, hogy bármilyen kedvünkben legyünk is, valamelyik biztos jó választás lesz aznap. Ha neked még nincs, akkor érdemes kinézni egy saját kis helyet, ahová időről időre visszajársz, és egy kávéval vagy süteménnyel megjutalmazod magad. Tarthatsz persze otthon is finomságokat, de az a tapasztalat, hogy azokat az éjjeli manócskák előszeretettel falatozzák.

A figyelem megosztása Hányszor esett már meg veled is, hogy valaki egy problémával fordult hozzád, és már miközben mesélt is alig vártad hogy befejezze, és a saját hasonló eseteddel reflektálhass rá? Velünk sokszor, pedig kezdjük belátni, hogy a tanácsadás nem feltétlenül csak a saját tapasztalat megosztásával kezdődik. Minden ember más, minden helyzet is más. Mikor legközelebb találkozol valakivel próbáld ki, hogy csak rá koncentrálsz, hagyod, hogy ő mindent kibeszéljen magából. Csináltunk már ilyet, és nagyon érdekes tapasztalat volt. 

2681422d4cccab40b96d23477e51f7361.jpg

Hálásnak lenni Ez nagyon fontos dolog, amit viszont tudatosan nehezebb lehet irányítani. Szerencsések vagyunk, mert sokszor már a pillanatban észrevesszük annak egyedülállósságát, és igyekszünk is hálásak lenni érte. Ha Te nem ilyen vagy, akkor érdemes ezt elkezdeni, és pl. a nap végén átgondolni, hogy mi mindenért mondhatsz köszönetet. Egy idő után már automatikusan észreveszed majd, és úgy valószínűleg az is jobban feltűnik ha épp egy hygge pillanatban vagy.

Néha egy pillanatra megállni Ez egy picit az előző ponttal kapcsolódik össze , hiszen valahol ez is ugyanarról szól. Nagyon könnyű folyamatosan csak törni az utat egy újabb cél felé, pedig néha tök fontos lenne megállni, és egyszerűen csak élvezni amit eddig elértünk. Mrgesek is vagyunk a különböző médiumokra, mert sokszor még magunk is bedőlünk az "ez még kell a tökéletes boldogsághoz" kampánynak, nem is beszélve a fiatalabb generációkról. Pedig a legtöbbször kiderül, hogy baromira nem azon a terméken múlik a boldogság.

Kényelem
Ez a szó a hygge esetében elég sok mindent takarhat, az öltözködéstől kezdve a lakáskiegészítőkön át. Azt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy mitől érzi magát igazán komfortosan. Lehet ez például hatalmas lila pulcsi, egy szörnyen meleg zokni, meg egy elég jó tea recept. Mi most ezektől érezzük jól magunkat.

/Frissen hámozott gyömbért, tört vagy egész fahéjat és egy szál mentát vagy ha az éppen nincs otthon akkor néhány szem szegfűszeget forrázz le, néha-néha pedig egy kupaknyi rumot is tegyél bele../

8b133b5274ed856312e1a51e103ebf3d.jpg

Kapcsolatápolás
Párkapcsolat, baráti kapcsolat, családi kapcsolatok. Mindegyik ide tartozik, és nagyon fontos, hogy ápoljuk is őket. A könyv szerint az emberek nagy része a hygge-t a társas élettel kapcsolja össze, csak igen kevés azok aránya akik szerint ezt önmagunkban is át lehet élni. Nekünk eléggé bevált, hogy szabályokat állítottunk fel magunknak. Először picit mindig erőltetni kell ha új szokást alakítunk ki, de hamar rendszerré és természetessé válik majd.

Búvóhely Vagyis egy olyan hely - lehetőleg a lakásban - ahol könnyedén átérezhetjük a hygge lényegét. Lehet ez egy nagy fotel pokróccal meg a díszpárnával, puha szőnyeg, nagy takarók, gyertyák az asztalon, csokoládé a kamrában, vagy rengeteg köny és virág a polcokon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://weseety.blog.hu/api/trackback/id/tr1213822898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hygge doboz magyar termékekkel 2017.11.22. 16:09:05

[…] Előző […]
süti beállítások módosítása